(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Актуальність теми обумовлена необхідністю дослідження і розкриття історичних об’єктів архітектури Греції та півдня України, зокрема міста Одеси, які вплинули на формування неповторного образу будівель та споруд. Аналіз різноманітних стилів в архітектурі може бути корисним в реставраційних роботах по відтворенню пам’яток архітектури. Греки завжди вважали, що тільки в прекрасному тілі може жити прекрасна душа. Тому гармонія тіла, зовнішня досконалість - неодмінна умова і основа ідеальної людини. Грецький ідеал визначається терміном калокагатія (грец. kalos - прекрасний, agathos - добрий). Оскільки калокагатія включає досконалість і тілесного складання, і духовно етичного складу, то одночасно з красою і силою ідеал несе в собі справедливість, цнотливість, мужність і розумність. По берегах Чорного морів, на узбережжі Південної Італії виникла група рабовласницьких держав, відомих в історії як Стародавня Греція, або Еллада. У XII-VII ст. до н. е. у Стародавній Греції відбувся розклад первіснообщинного ладу і з’явилося патріархальне рабовласництво, яке у VIII-VI ст. до н. е. склало основу економічного і політичного життя суспільства. Розвинулося товарно-грошове господарство, яке зосередилось у рабовласницьких містах-державах (полісах). Найбільшими серед них виступали Афіни і Спарта, боротьба між якими за панування в Стародавній Греції була водночас боротьбою між демократією і аристократичною олігархією, що призвело до Пелопоннеської війни 431-404 рр. до н. е. Знесилені війною грецькі поліси в 338 р. до н. е. підпали під владу Македонії. Задля порівняльного аналізу в дослідженні включаються будівлі раннього періоду, які виникли в Одесі з 1880 по 1910 рр. До кола досліджуваних будівель потрапляють будівлі громадського призначення: торгові, видовищні та адміністративні, які були збудовані у той період. Кожна будівля центральної частини міста є унікальною за діапазоном застосованих елементів и деталей, за композиційним рішенням, за неповторним оздобленням фасадів та інтер’єрів. Необхідно виявити характерні риси, які отримали розвиток в архітектурі міста різних періодів: модерну, конструктивізму, мінімалізму. Виявлення стилістичних течій та напрямів надає можливість уникнути помилок в процесі відтворення страчених елементів і деталей на прикладі торгівельних символів.