(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
При проектуванні будинків в південних регіонах України виникає проблема захисту приміщень від прямої сонячної радіації, що викликає тепловий і світловий дискомфорт. Практика будівництва будівель в південних районах показує, що багато будинків проектуються без обліку надлишку теплової дії інсоляції в літній період. У будівлях зі значним доступом інсоляції в приміщення використовуються технічні засоби сонцезахисту (кондиціонування, внутрішні системи охолодження), що призводить до значних енерговитрат. Жорсткість вимог щодо економії енергії призводить до необхідності розробки нових норм з проектування і застосування сонцезахисних пристроїв. Вони здатні істотно зменшити навантаження на системи охолодження будівель в період перегріву влітку та зберегти або незначно зменшити пасивне сонячне опалення взимку. В статті проаналізовані нормативні документи що містять вимоги до організації сонцезахисту, які повинні дотримуватися при проектуванні і будівництві будівель. Вони визначають необхідність застосування засобів сонцезахисту, які мають забезпечувати оптимальні умови мікроклімату в приміщеннях, запобігати перегріву влітку та знижувати енергоспоживання в зимовий період.