(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій сучасного розвитку архітектури та дизайну середовища як об’єкту біодизайну та перспективності біонічного підходу. Нові вимоги та завдання, зумовлені технічними та технологічними можливостями, розкривають нові перспективи у формуванні довкілля та професійно-творчої співпраці архітекторів та дизайнерів – «зелену» архітектуру. Визначається важлива роль біодизайну в контексті техногенного суспільства. Підкреслюється важливість прийняття цілісного підходу у сфері будівництва, що збалансовує екологічні, соціальні, демографічні та економічні аспекти. Розглядаються основні принципи «зеленої архітектури». Визначено, що принципи «зеленої» архітектури активізують впровадження в будівництво не тільки біоматеріалів, але й рекреаційних природних зон та біосистем. На прикладі сучасного досвіду світового будівництва та дизайну аналізуються основні принципи біоніки та концептуальних ідей «зеленої архітектури», що передбачають комплексний підхід до проектування, спрямований на створення функціонального, комфортного, та природоохоронного дизайну архітектурного середовища, забезпечення екологічної чистоти архітектурних об’єктів та простору. Аналізуються методи дизайну та біонічні форми, що впроваджуються в «зелену архітектуру». Проведена оцінка потенціалу та перспектив біонічного спрямування в архітектурному проектуванні з урахуванням взаємодії сучасного суспільства та природи, екологічної безпеки. Доведено, що впровадження принципів «зеленої архітектури» та біодизайну є одним із шляхів подолання екологічної кризи. Виявлено тенденцію покращення якості архітектурних рішень у контексті світової будівельної індустрії завдяки новітнім «зеленим» технологіям і методам біодизайну. На прикладах успішної реалізації проектів «зеленої» архітектури доведено, що біонічний підхід в архітектурі та дизайні є перспективним напрямком і може бути успішно застосований в процесі реконструкції та відбудови України. Визначені перспективи подальших досліджень.