(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Обґрунтовано дизайн-концепцію нової структури автомагістралей України у вигляді транспортних коридорів з високим дорожнім та транспортним потенціалами, як елементи дизайн середовища держави. Застосовується новий підхід, який дозволяє враховувати ландшафт місцевості, архітектуру доріг. дизайн організації дорожнього руху і особливості станів руху транспортних потоків. Наведено планувальний аналіз дорожньої мережі за показниками лінійної та квадратичної щільності, Нова мережа автомагістралей побудована на основі теорії графів зв’язків. Радикальним методом підвищення швидкості транспорту, збільшення пропускної спроможності мережі вулиць і доріг і забезпечення безпеки руху є споруда на перехрестях міських магістралей перетинів в різних рівнях.У практиці проектування і будівництва застосовуються транспортні пересічення у двох, трьох чотирьох і більше рівнях. Автомагістралі, або швидкісні дороги розглядаються як сумарний потенціал економіки, що складається з потенціалу транспортних шляхів та доріг, споруд інфраструктури та потенціалу транспортних засобів (автопотоків, вагонопотоків). тобто ексергія ,потужну характеристику роботи транспортного коридору, де потужність є добуток змінної в перерізі шляху (інтенсивності потоку ) на змінну в просторі шляху (швидкість ). Особливе значення має місткість транспортних коридорів або питома інтенсивність потоку, яка є зворотна величина напруженості і характеризує розподіл інтенсивності по довжині проїжджої частини автомагістралей. Миттєве завантаження визначається щільністю потоку. Максимальне завантаження смуги проїжджої частини дороги досягається при оптимальному значенні швидкості потоку і оптимальній щільності потоку на кілометрі дороги. Зроблено аналіз розподілу інтенсивності транспортного потоку на автобані Німеччини, як аналога транспортного коридору.