(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Досліджено застосування технологій 3D сканування та адитивного виробництва в навчальному процесі. Проаналізовано, як інноваційні методи можуть підвищити ефективність навчання, розвинути творчі та інженерні здібності студентів, підготувати їх до роботи в сучасній промисловості. Особлива увага приділяється інтеграції 3D-технологій у різні навчальні дисципліни та створенню на їх основі навчальних проектів. Розглянуто потенціал 3D-сканування та адитивного виробництва в трансформації сучасної освіти. Визначається, як ці технології можуть зробити навчання більш інтерактивним та наочним, сприяти розвитку просторового мислення та критичного аналізу. Досліджуються можливості використання 3D-технологій для створення персоналізованих навчальних матеріалів і проектів, що дозволяє студентам працювати відповідно до своїх інтересів і здібностей. Використання 3D-технологій в гуманітарних науках (наприклад, для створення 3D-реконструкцій історичних об’єктів). Поєднання 3D-технологій із віртуальною та доповненою реальністю для створення більш глобальних освітніх середовищ. Використання штучного інтелекту для автоматизації деяких процесів, пов’язаних з 3D-моделюванням і друком. Оцінено економічну ефективність впровадження 3D-технологій у заклади освіти. Оцінено витрати на обладнання та програмне забезпечення, а також на підготовку викладачів, створення навчально-методичних засобів і матеріалів для проведення експериментів у різних галузях науки. Досліджено шляхи інтеграції сучасних технологій у навчальний процес. Сформульовано рекомендації щодо того, як технології 3D-сканування та адитивного виробництва можуть стати ефективним інструментом для вирішення проблем, пов’язаних із підвищенням мотивації студентів, розвитком практичних навичок та підготовкою майбутніх спеціалістів. Дослідження ілюструється конкретними прикладами використання цих технологій у різних навчальних закладах, обговорюються виклики та перспективи, що виникають. Сучасне суспільство все більше інтегрується в цифрове середовище, що вимагає адаптації освітніх систем до нових технологій і підходів. Індивідуальний підхід до навчання стає все більш затребуваним, а 3D-технології дозволяють створювати персоналізовані навчальні матеріали та проекти. Сучасний світ стрімко змінюється під впливом цифрових технологій. Інформація стала доступною для всіх, а межі між фізичним і віртуальним світами все більше стираються. За цих умов кардинальних змін зазнає і освіта. Цифрова трансформація освіти – це не просто впровадження нових гаджетів у навчальний процес, а глибока перебудова всієї системи навчання на основі використання цифрових технологій. Сучасний ринок праці вимагає від спеціалістів креативності, критичного мислення, вміння працювати в команді та вирішувати складні завдання. 3D технології сприяють розвитку цих навичок. У сучасному світі знання дуже швидко застарівають. Щоб бути конкурентоспроможним, необхідно постійно вчитися та адаптуватися до нових умов. Майбутнє за професіями, пов’язаними з цифровими технологіями. Школярі та студенти повинні бути готові працювати в цьому світі, що швидко змінюється. Цифрові технології дозволяють створювати персоналізовані траєкторії навчання з урахуванням індивідуальних особливостей кожного учня.