(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті представлено дослідження архітектурного ансамблю Трініті- коледжу Кембриджського університету (рис. 1) як унікального явища європейської освітньої архітектури. Вивчення архітектури Трініті дозволяє простежити, як архітектурна форма відгукувалася на зміну функцій навчального закладу: від схоластичної школи до центру наукової революції та сучасного дослідницького університету. Ансамбль Трініті-коледжу розглядається як динамічна система, у якій матеріальна форма, соціальна функція та символічне значення перебувають у постійному діалозі. Століття інновацій і конфліктів поставило перед коледжем складне завдання: інтегрувати потреби сучасного дослідницького університету в історичну тканину. Творчу атмосферу Трініті створювали талановиті архітектори. У цій атмосфері навчалися й працювали видатні вчені, зокрема лауреати Нобелівської премії. Трініті-коледж славиться своїми 34 Нобелівськими преміями серед випускників та співробітників — це більше, ніж у будь-якої окремої наукової установи у Великій Британії та більше, ніж у більшості країн світу. Коледж і надалі залишається центром академічної досконалості. Архітектурний ансамбль Трініті-коледжу — це не застиглий музей, а динамічний текст, у якому кожна епоха вписала свою главу. Це діалог стилів: готики (символ зв’язку з монастирськими коренями), бароко (маніфест розуму й Просвітництва), неоготики (романтичний міф про традицію) і сучасної архітектури (пошук актуальної мови для науки). Планувальна структура, що бере початок від монастирського клуатра, довела свою дивовижну гнучкість, залишаючись каркасом для постійно змінного змісту. Трініті-коледж — яскравий приклад того, як архітектура не лише обслуговує освітній процес, а й активно його творить, формуючи унікальне середовище, у якому протягом століть виховувалася інтелектуальна еліта. Ансамбль Трініті-коледжу є не лише національною святинею Британії, а й універсальним пам’ятником європейської університетської ідеї, втіленої в камені, цеглі та просторі. Висновки роботи базуються на аналізі письмових джерел, архітектурної графіки та польових спостережень авторів.