(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз концепції універсального дизайну як базового інструменту формування сучасного інклюзивного міського середовища. На основі вивчення передового досвіду Норвегії досліджено механізми трансформації теоретичних принципів архітектурної безбар’єрності у практичні просторові рішення. Автори розкривають сутність семи фундаментальних засад універсального проєктування, акцентуючи увагу на таких аспектах, як рівноправність у використанні, гнучкість, інтуїтивність та мінімізація фізичних зусиль. Досліджено низку знакових об’єктів, зокрема Оперний театр в Осло, площу Шандорф та ревіталізовані індустріальні комплекси, на прикладі яких продемонстровано реалізацію принципів «безшовного простору», мультимодальної навігації та когнітивної доступності. Особливу увагу приділено соціально-економічній ефективності універсального проєктування та його ролі у стимулюванні міської мобільності. У контексті актуальних викликів, що стоять перед Україною, обґрунтовано необхідність імплементації норвезьких стандартів «дизайну для всіх» у стратегії повоєнної відбудови. Автори доводять, що універсальний дизайн є не лише вимогою соціальної справедливості, а й дієвим інструментом підвищення капіталізації архітектурного середовища та формування демократичного суспільства, де кожен громадянин наділений рівними правами на комфортне та безпечне життя.