(untitled) (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті розглянуто підхід до розвитку сільських територій України на основі впровадження інтегрованих цифрових платформ управління громадами. Обґрунтовано актуальність переходу від фрагментарного управління земельними, інженерними та архітектурними ресурсами до єдиного інформаційного простору прийняття управлінських рішень. Проаналізовано ключові проблеми сучасних громад, пов’язані з дефіцитом ресурсів, розрізненістю даних, застарілими містобудівними та землевпорядними рішеннями. Запропоновано модель інтегрованої цифрової платформи розвитку громад, що поєднує інженерний аудит та моделювання (White Due Diligence Engineering), земельно-правовий аналіз (Triada Land & Legal) та архітектурно-планувальні рішення (SigmaGeoPort Urban). Визначено функціональні можливості платформи, її роль у підвищенні прозорості управління активами, зниженні технічних і правових ризиків, підготовці інвестиційних проєктів та раціональному використанні земельних ресурсів. Показано практичний ефект застосування цифрових платформ для громад, інвесторів та молодих спеціалістів, зокрема у контексті планування «села майбутнього», післявоєнної відбудови, розвитку інженерної інфраструктури та активізації комунального майна. Зроблено висновок, що цифрові платформи є ключовим інструментом сталого розвитку українських сільських територій і формування нової професійної сфери для молоді у галузі просторового планування та управління територіями.