Ернст Нєізвєстний – скульптор, що займається філософією мистецтва (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Стаття присвячена видатному всесвітньовідомому скульптору, який займається філософією мистецтва, Ернст Нєізвєстний, який представляє монументальний синтез руського авангарду Кандинського, Малевича, Татліна і Філонова. Його творчість несе в собі унікальне поєднання ідей Сходу та Заходу та втілює концепцію синтезу мистецтв, монументальний стиль скульптури та графіки, що інтегрує духовний зміст та сучасні форми, бачення світу як гармонії та свободи – все це символічно передано у малюнках, графіці, скульптурі та монументах Нєізвєстного. Серед його творів розглянуто відомі роботи: монументальна композиція «Древо Життя» та «Золоте Дитя» в Одесі.У статті вивчені його творчий шлях і життя: дитинство та молодість у СРСР, участь у Великій Вітчизняній Війні, слава та критика на батьківщині, еміграція до США (1976), а також всесвітнє визнання. Його роботи складають колекції багатьох провідних музеїв світу таких, як Музей Сучасного мистецтва в Нью-Йорку, Музей Сучасних Мистецтв у Парижі, Сучасний Музей у Стокгольмі, Музей Сучасного Мистецтва у Белграді та Кеннеді-Центр у Вашингтоні. Ернст Нєізвєстний є автором есе, мемуарів, займався поетичною творчістю; читав лекції у найбільших університетах світу, теми його лекцій: «Мистецтво та свобода», «Мистецтво та суспільство», «Данте та Достоєвський». Він був почесним членом Шведської Академії Наук, Нью-Йоркської Академії Наук та мистецтв, Європейської Академії Мистецтв та Природних та Гуманітарних Наук.Доля та творчість Ернста Нєізвєстного стали предметом багатьох книг, статей та фільмів (повість Олександра Зинов’єва «Зяючі висоти», документальний фільм «Один день правди», заснований на Нобелівській лекції Олександра Солженицина).
Keywords: Ернст Нєізвєстний; скульптор; Дерево Життя; Золоте дитя