Дизайн міського середовища як феномен глобального етапу процесу урбанізації (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
В статті розглядаються особливості виникнення і розвитку дизайну як феномену художньої культури сучасного етапу процесу урбанізації та його поступове поширення на міське середовище в умовах постіндустріального міста періоду зміни технологічних епох.Міське середовище, при цьому, розуміється як надзвичайно багатошарове поняття, що виступає об’єктом дослідження багатьох наук – урбаністики, екології, економіки, соціології тощо. Саме «багатошаровість» міського середовища і дозволяє побачити особливості його сучасного стану, пов’язані зі спадщиною індустріального періоду та запропонувати використання міського дизайну для його вдосконалення.В таких умовах діяльність міського дизайну спрямована, перш за все, на формування відкритих громадських просторів – площ, вулиць, набережних, садів, парків тощо, в яких превалюють антропогенні або природні елементи, охоплює транспортну і інженерну інфраструктуру – практично всю функціонально-планувальну організацію міста та її предметно-просторове наповнення.При цьому, ряд громадських просторів, таких як вулиці, бульвари, набережні, виступають елементами структурного каркасу міста, а такі, як площі, сади, парки – системоутворюючими вузлами.Враховуючи, що в сучасних умовах перевага віддається відтворенню середовища міського історичного ядра і прилеглих до нього територій громадського центру, об’єктивно проявлена структуризація постіндустріального міста дозволяє говорити про необхідність переносу акценту на відновлення громадських просторів у всіх структурних елементах міської системи з посиленням їх значення як містобудівних вузлів або елементів каркасу.Для цього пропонується – визначення містобудівної (структурно-планувальної) доцільності проведення відновлення території, врахування історичної та функціональнотипологічної проєкції навколишнього середовища на обрану територію, створення її естетичної та ексклюзивної привабливості, а також відповідності соціальним запитам.
Keywords: дизайн; міський дизайн; глобальний етап урбанізації; предметнопросторова організація міського середовища постіндустріального міста