Інноваційні підходи до дизайну інтерʼєру (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Стаття "Інноваційні підходи до дизайну інтер'єру" присвячена визначенню сучасних підходів до дизайну інтер'єру, порівнянню цих підходів з традиційними та встановленню неархітектурних чинників, які впливають на дизайн інтер'єру. Інтер'єр формується архітектурою та дизайном. Процес формування традиційно базується на досвіді та пропозиціях модних журналів, але не всі ці рішення є життєздатними, не завжди елітними - рекламний експеримент корелює з повсякденним життям користувачів. Головним нововведенням у зміні підходів є не дизайн, який приймається, а переосмислення багатьох життєвих технологій. Трансформація технологій життя, що постійно змінюються, в матеріальні форми. Комбінації матеріалізованих форм життя, їх комплекси та поєднання стають фактором архітектурно-дизайнерської творчості в галузі дизайну інтер'єру. Дизайн інтер'єру є результатом проектування середовищних процесів, ситуацій і ґрунтується на естетиці іншого типу, ніж традиційна. Суть дизайну інтер'єру полягає не в тому, щоб зробити речі красивими, а в тому, щоб побачити красу в повсякденному житті та його процесах. Завдання полягає у встановленні методів і принципів дизайн-освіти середовища, її реалізації у професійній дизайн-творчості. Стаття спрямована на пошук перспектив професії, потенціалу поворотів практики, які можуть бути використані як основа для майбутніх творчих пошуків. Розкрито джерела генерування нових ідей. Нові підходи проілюстровані студентськими роботами.
Keywords: Інтер'єр; середовище інтер'єру; сучасні підходи; образ життя; стиль життя; типологія споживача; споживач дизайн продукту; адресат проектування; художній образ інтер'єру