Еволюція архітектурної графіки в історичному контексті (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Стаття є дослідженням динаміки та трансформації методів візуалізації в архітектурній графіці на різних етапах історії. Мета дослідження полягає в аналізі еволюції цих методів у контексті історичного розвитку, та їх впливу на сучасні практики. Дослідження ґрунтується на огляді літератури, аналізі історичних відомостей та сучасних тенденцій в архітектурній графіці. Розглянуто різні етапи розвитку методів створення візуальних образів в архітектурній графіці, починаючи з традиційних ручних технік, і до сучасних цифрових інструментів. Виявлено фактори, що впливають на еволюцію цих методів: технологічний прогрес, культурні та соціальні зміни, та інші. В статті наголошено, що одним з професійних викликів у архітектурній практиці є завдання формування авторського почерку графічної мови, за яким впізнають автора проєкту, архітектора або організацію. Були наведені приклади цікавої візуальної подачі проєктів архітектурних бюро тощо. Розглянуто, що сучасна графічна мова різноманітна, є сумішшю традиційних і сучасних візуальних технік. Зроблено висновки, що еволюція методів створення візуальних образів в архітектурній графіці є багатоаспектною та динамічною. Також визначаються перспективи подальших досліджень, включаючи аналіз впливу цифрових технологій, естетичних аспектів візуальної комунікації та синтезу традиційних та сучасних підходів. Робиться висновок щодо необхідності подальших досліджень для глибшого розуміння еволюції архітектурної графіки та розробки інноваційних підходів до створення візуальних образів у архітектурній практиці.
Keywords: архітектурна графіка; авторський почерк; метод створення архітектурного зображення; графічна візуалізація об’єкта; графічний стиль; майстриремісники; архітектурне бюро