Визначення головних аспектів аналізу стану середовища життєдіяльності історичного міста (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
В статті розглянуто основні засади проведення аналізу стану середовища життєдіяльності історичного міста з метою його вдосконалення, визначено їх складові та створено моделі відповідно кожного аспекту аналізу. Характеристика причин і масштабів змін, трансформації структури сельбищних територій є важливим завданням для вироблення стратегії створення умов для подальшого плідного і повноцінного розвитку міста. Дане дослідження спрямоване на узагальнення та структуризацію різноманітної інформації по об’єкту реконструкції, визначення аспектів, за якими має проводитись оцінка існуючого стану зон житлово-громадської забудови для виявлення наявності потенціалу та можливостей території сприйняти заходи по реконструкції.Вивчення громадських потреб, сучасних тенденцій та наявних ресурсів сприятиме оптимізації містобудівних умов в відповідності до соціальних, екологічних, ергономічних, функціональних, естетичних, конструктивно-технологічних, економічних вимог до покращення стану житлового середовища. Вдосконалення міської структури з метою досягнення фізичного, психологічного та духовного комфорту людини в штучному оточенні демонструє людино-спрямований підхід до пошуку інтегральної, комплексної (економічної, соціальної, енергетичної, економічної, транспортної і т.п.) моделі міста з високим рівнем якості середовища.Реконструкція міста в ХХІ сторіччі характеризується комплексним підходом. Вона базується на обов’язковому врахуванні біологічних, фізіологічних, духовних, естетичних, психологічних та соціокультурних аспектів потреб людини. Важливо підкреслити значення соціальних, екологічних, ергономічних, функціональних, естетичних, конструктивнотехнологічних, економічних вимог при вдосконаленні житлового середовища та необхідність забезпечення умов формування екологічно, психологічно та естетично комфортного середовища містобудівними засобами.Проведення аналізу існуючих структурних і планувальних особливостей організації зон житлово-громадської забудови історичного міста, головних факторів, що впливають на їх становлення в нових соціальних умовах, наявність резервів та потенціалу, тенденції подальшого їх вдосконалення є важливим містобудівним завданням для вироблення стратегії створення умов плідного і повноцінного, стійкого розвитку міста з забезпеченням високої якості гуманізованого середовища проживання.Визначення засад аналізу стану середовища життєдіяльності історичного міста сприятиме отриманню повноцінної всебічної інформації для розробки програми подальшого розвитку житлово-громадських зон міст України, їх реконструкції і перетворенню в комфортне, гідне і безпечне середовище, що максимально відповідає рівню людських потреб та очікувань.
Keywords: зони житлово-громадської забудови; комфортність середовища життєдіяльності; реконструкція; потреби та фізіологічні можливості людини; загальноміські потреби розвитку