Вплив параметрики на інтер’єр та його обладнання в параметричних будівлях (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
У статті висвітлено питання виникнення і становлення параметризма як стиля в архітектурі та в дизайні. Розглянуті особливості формування інтер’єру та його обладнання в параметричних будівлях. Проведено аналіз літератури і різних джерел дослідження параметризма. Виявлено що параметризм як стиль вже сформувався, хоча перебуває в стані розвитку і потребує більш активного впровадження в реальне проектування, а також у процес підготовки молодого архітектора. Розвинуті комп’ютерні технології і програми для створення тривимірних складних параметричних форм є основою і унікальною можливістю для досягнень в цьому напрямку. Світова практика свідчить, що параметрична форма будівлі безпосередньо впливає на її внутрішнє середовище, на інтер’єри будівлі, а також в подальшому на стиль інтер’єру, та його меблі та обладнання. Показано, що параметричний дизайн відкриває можливості для створення унікальних архітектурних будівель, споруд, та об’єктів дизайну, які раніше були неможливими або дуже складними для виконання. Продемонстровано приклади існуючих будівель, виконаних в стилі параметрики з використанням новітніх технологій проектування. Всі моделі, створені архітекторами та дизайнерами за допомогою цифрових інструментів, таких як 3D моделювання, мають певні особливості: довжина, ширина, глибина, орієнтація та геометрія. А дизайн, в свою чергу, базується на взаємозв’язку між функціями, частинами та малюнками, і він живиться уявою. Проаналізовано засоби 3D моделювання такі як: BIM (Building Information Modeling), CAD (Computer-Aided Design), Parametric Design, Augmented Reality (AR), Generative Design, та інші. Використання в роботі архітектора цих комп’ютерних програм та додатків дозволяє точніше розраховувати параметри елементів та їх взаємодію з оточуючим середовищем.Продемонстровані приклади існуючих інтер’єрів в стилістиці «параметричного дизайну» і меблів, доводить що при проектуванні комп’ютерні технології і новітні програми використовуються не тільки в архітектурі, а і в дизайні. Окрім того в створення інтер’єру і його обладнання залучають ШІ (штучний інтелект), й ця реальність вимагає свого опанування та наукового осмислення.
Keywords: параметризм; параметричний дизайн; інтер’єр; стиль «Параметрика»; архітектура; штучний інтелект (ШІ); Virtual Reality (VR); CAD; 3D моделювання; інноваційний дизайн