Новітні технології та традиційні матеріали - чи можливе поєднання? (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Прогрес, досягнутий у напрямках удосконалення методів обробки, впровадження гнутої й клеєної деревини, використання засобів біовогнезахисту відкрили нові резерви цього матеріалу. Застосування деревини, особливо цінних порід, допомогло розкрити багатогранну красоту сучасних естетичних і конструктивних рішень. Реалізовані в світі проекти переконливо свідчать про можливість формування унікальних комфортних просторів в умовах бюджетного фінансування. З обліком цього природним є використання натуральних матеріалів і природнього озеленення як найбільш ощадливих і комфортних рішень. Деревина асоціюється з "теплими" відчуттями при візуальному й тактильному контакті − оптичне сприйняття малюнка волокон активує уяву, дотик структури поверхні деревини виявляє благотворно-заспокійливий вплив на емоційний стан людини. До основних недоліків обробки деревини на верстатах зі ЧПУ можна віднести суттєві капітальні вкладення в устаткування, необхідність використання коштовних програмних продуктів, значну тривалість чистової обробки, складність створення тривимірній моделі й відсутність ексклюзивності продукції. Застосування 3D-технологій у сполученні з традиційними матеріалами відкриває можливості зниження витрат на виробництво. Подальший розвиток цієї технології дозволить використовувати традиційні матеріали раціональніше, включаючи вторинні ресурси та відновлювані джерела, що призведе до зменшення вартості проектів.
Keywords: деревина; матеріали; дизайн; 3D-технології