Еволюція стилів у західноєвропейській архітектурі та музиці (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
У статті порушується питання стильової еволюції у західноєвропейській культурі, представленій архітектурним та музичним мистецтвами. Висувається ідея про співвідношення матеріального та духовного засад у архітектурі та музиці. Автор досліджує загальні тенденції та відмінності в цих видах мистецтва, проводить паралелі архітектурних споруд та музичних творів у певну епоху у різних країнах. Досліджується зв'язок релігійної ідеї у розвитку музичних форм і жанрів та у культових спорудах.Визначаються категорії стилю, його характерні риси в історичному, національному, культурологічному аспектах. У дослідженні демонструється закономірність «прикордонних» стильових напрямів та його найяскравіших представників. Також аналізуються приклади стильової ретроспективи пізніших епох стосовно більш ранніх, включаючи давні епохи.Автор проводить аналогію між музичними ладами та ордерами в архітектурі; між ступенями ладу, як музичного поняття, та ступенями у будинках, а також архітектурними категоріями та деякими елементами будови людського організму. Приділяється увага значенню акустичних аспектів, звукових вібрацій в архітектурі та музиці, а також колористики у будинках та музичних творах, включаючи «програмну» музику та інтер'єр. Наводяться приклади еволюції різних музичних жанрів, і навіть музичних інструментів. Розглядається естетичний аспект деяких музичних інструментів як складових оздоблення.Проводяться паралелі між декором архітектурних будівель та орнаментикою у музиці, у зв'язку з певним стильовим напрямком. Розглядаються моменти формоутворення – основний сполучної архітектури та музики, еволюції форми у цих видах мистецтва. Еволюція стилів в архітектурі та музиці проглядається на тлі історичних подій, що формують стильову наступність.
Keywords: стиль; еволюція стилів; загальний енергоінформаційний простір; риторичні постаті; християнська символіка; архітектоніка музичних творів; композиція в архітектурі та музиці; полістилістика; мода та стиль