Сучасне рішення захисних споруд подвійного призначення (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2025)
Стаття присвячена виявленню сучасного рішення захисних споруд подвійного призначення , яка надає можливість повторного використовування секцій захисних споруд. Головна особливість полягає у здатності виконувати не лише захисну функцію, а й використовуватися у мирний час як громадські, комерційні чи транспортні об’єкти. Такий підхід дозволяє ефективно інтегрувати подібні споруди в міське середовище, зменшуючи навантаження на бюджет та оптимізуючи використання простору.Проектування захисних споруд вимагає врахування низки специфічних умов, зокрема підвищених вимог до міцності конструкцій, забезпечення герметичності, автономності та ефективної системи вентиляції. Важливим аспектом є здатність таких споруд швидко трансформуватися у режим укриття, гарантуючи надійний захист від зовнішніх загроз.Впровадження сучасних матеріалів, зокрема високоміцного бетону, сталевих каркасів та композитних елементів, дозволяє збільшити довговічність і стійкість конструкцій. Ергономічність відіграє ключову роль у забезпеченні комфортного перебування людей протягом тривалого часу. Оптимізація просторового планування передбачає створення зручних зон для відпочинку, медичних приміщень, систем санітарного обслуговування та будь-яких інших приміщень для комфортного використання простору захисної споруди.Також врахування потреб людей з обмеженими можливостями, що досягається за рахунок безбар’єрного середовища, адаптивного дизайну секцій захисної споруди та ергономічних просторів.Сучасні тенденції у проектуванні захисних споруд подвійного призначення спрямовані на інтеграцію енергоефективних технологій, автоматизованих систем життєзабезпечення та модульних конструкцій, що дозволяє швидко адаптувати споруди до різних сценаріїв використання. Це не лише підвищує рівень безпеки, а й робить такі споруди частиною стійкого міського розвитку, що необхідний сучасним викликам і потребам суспільства.
Keywords: захисні споруди; подвійне призначення; модульні конструкції; бетон; адаптація; сценарії використання