Аналіз напрямків ревіталізації виноробних підприємств (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У контексті сучасних процесів урбанізації, пріоритеті сталого розвиткуміст та актуалізації питань збереження культурної спадщини особливого значення набуваєревіталізація промислових об’єктів, зокрема історичних виноробних підприємств. Такікомплекси формують унікальний сегмент промислової архітектурної спадщини, що поєднуєвиробничі, культурні та ландшафтні характеристики й тісно пов’язаний із локальноюідентичністю, історичними традиціями та просторовою структурою територій. В умовахтрансформації економічних моделей, деіндустріалізації та розвитку креативних індустрійколишні виноробні підприємства дедалі частіше розглядаються як потенційні осередки соціокультурної активності, туризму, громадських ініціатив і просторового оновленняміського середовища.Метою статті є аналіз сучасних підходів і практик ревіталізації історичнихвиноробних підприємств із фокусом на архітектурно-містобудівні напрямки адаптивноговикористання (adaptive reuse) та принципи сталого розвитку.У дослідженні розглянуто ключові проблеми збереження історичної й архітектурноїцінності об’єктів, особливості їх функціональної трансформації, формування нових сценаріїввикористання та інтеграції сучасних потреб громади, ринку й туристичної інфраструктури.Окрему увагу приділено питанням функціональної змішаності, взаємодії з прилеглимиміськими просторами та ролі ревіталізованих комплексів у формуваннібагатофункціонального міського середовища. Узагальнено еволюцію підходів доревіталізації виноробних підприємств у європейській та міжнародній практиці, а такожвизначено їхній потенціал як інструменту сталого просторового розвитку та підвищенняякості міського середовища. Отримані результати можуть бути використані в практиціархітектурно-містобудівного проєктування, редевелопменту промислових територій істратегічного планування розвитку історичних виробничих комплексів.
Keywords: ревіталізація; adaptive reuse; напрямки/методи; промислова спадщина; виноробні підприємства; архітектурно-містобудівні стратегії; сталий розвиток; культурна ідентичність; розвиток територій