Сусідство («нейборхуд») на заході та радянський мікрорайон: Реалізація споріднених задумів у різних суспільних системах (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз двох модерністських моделейорганізації житлового середовища, що сформувалися у першій третині ХХ ст.: на базіспоріднених планувальних одиниць – західного «нейборхуду» (neighborhood unit, тобтосусідство) та радянського мікрорайону. Обидві з’явилися як відповіді на універсальнівиклики індустріальної урбанізації – житлову кризу, прискорене зростання міст, транспортніконфлікти та потребу забезпечення повсякденних функцій у межах пішохідної доступності, –однак розвивалися в принципово різних політичних та інституційних системах. У роботіз’ясовується, чи були ці моделі паралельними реакціями на спільні виклики, чи між нимиіснував прямий або опосередкований взаємовплив, визначається універсальність таконтекстуальна зумовленість їх реалізації.Зроблено спробу виявити схожості та відмінності процесів зародження татрансформації нейборхуду та мікрорайону, а також можливі взаємозв’язки між ними.Розглянуто еволюцію «сусідської одиниці» в США,ː від ранніх напрацюваньВ. Е. Драммонда до її нормативного оформлення К. А. Перрі у 1929 р. у концепціїРегіонального плану Нью-Йорка та околиць; окреслено роль британського досвіду установленні соціально орієнтованого планування, зокрема діяльності Т. Адамса та ФондаРассела Сейджа. Виявлено систему ключових планувальних принципів «сусідської одиниці»(межування магістралями, усунення транзиту, центричність школи та громадських функцій,система відкритих просторів). Паралельно проаналізовано генезу радянського мікрорайону:розробки інституту «Діпромісто» » 1930-у рр. під керівництвом О. Ейнгорна, зміну підходіву післявоєнний час, нормативне відновлення мікрорайонного принципу у другій половині1950-х рр. та його масштабне впровадження до початку 1990-х рр., включно з подальшимимодифікаціями (метод «фокусування» Л. Тюльпи).Показано, що спорідненість вихідних проблем спричинила подібність рядупланувальних принципів, однак різні механізми впровадження – експериментально-девелоперські на Заході й централізовано-нормативні у СРСР – визначили відміннітраєкторії розвитку та практичні ефекти цих моделей.
Keywords: сусідство; сусідська одиниця; мікрорайон; місто-сад; містобудівні концепції; планувальні принципи; модернізм