Багатофункціональні житлові комплекси у містобудівній Структурі Карлсруе (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
В умовах сучасних процесів урбанізації, кліматичних змін і зростанняпотреби в якісному та доступному житлі європейські міста стикаються з необхідністюпереходу до сталих та інтегрованих моделей просторового розвитку. Однією з ключовихформ такої трансформації стають житлові багатофункціональні комплекси, що поєднуютьжитло, громадські простори, об’єкти обслуговування та елементи зеленої інфраструктури.Метою статті є виявлення та наукове обґрунтування архітектурно-містобудівних принципівформування житлових багатофункціональних комплексів міста Карлсруе якструктуроутворюючих елементів сталої міської середи, а також визначення їх впливу натрансформацію просторової, функціональної, соціальної та екологічної організації міста.У статті застосовано комплексний архітектурно-містобудівний підхід, що включаєаналіз міської структури Карлсруе, типологічне дослідження житлових ібагатофункціональних комплексів, а також розгляд ключових проєктів — BadenCarré,Rintheimer Feld та Ettlinger Tor. Особливу увагу приділено питаннямбагатофункціональності, організації громадських просторів, інтеграції соціальноїінфраструктури та застосуванню принципів сталого розвитку.У результаті дослідження встановлено, що сучасні житлові комплекси Карлсруеформують нову модель міського кварталу, засновану на високій щільності,багатофункціональності та орієнтації на громадський транспорт. Такі комплекси сприяютьзменшенню транспортної залежності, підвищенню якості житлового середовища та стійкостіміської структури. Отримані висновки підтверджують, що досвід Карлсруе можерозглядатися як перспективна модель трансформації житлової забудови в європейських іпостсоціалістичних містах.
Keywords: Карлсруе; житлові комплекси; багатофункціональна забудова; сталий розвиток; міська структура; квартальна забудова