Історія формування, знищення та відновлення архітектурно- Культурного ландшафту Батурина (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
В статті в розглянуто історичні етапи зародження, знищення та відродженняоб’єктів архітектурно-культурного ландшафту міста Батурина, містобудівний розвиток якогопов'язаний з діяльністю п’ятьох Гетьманів України – Дем’яна Ігнатовича (1669-1672), ІванаСамойловича (1672-1687), Івана Мазепи (1687-1708), Пилипа Орлика (1710-1742) та КирилаРозумовського (1750-1764). Зазначено, що відновлення та реконструкція архітектурно-культурної спадщини історичних міст України є однією з умов збереження та регенерації історичної пам’яті українців.Досліджено історію містобудівного розвитку Батурина, пов’язаного із будівництвомфортеці та її цитаделі, навколо яких формувалося міське середовище середньовічного міста,а також його занепаду, пов’язаного з нападом московського війська. Описано періодвідродження гетьманської столиці, завдяки державотворчої та господарської діяльностіостаннього гетьмана України Кирила Розумовського в 1750-1764 рр..Наведено історію створення Чарльзом Камероном та Антоніо Рінальді палацово-паркового комплексу К. Розумовського, його занедбання та відродження на початку 21-гостоліття одночасно з іншими об’єктами архітектурно-культурного ландшафтусьогоднішнього Батурина: цитаделі Батуринської фортеці (1620 р.р.); садиби В.Л. Кочубея зпарковою територією розташованою в межах давнього козацького парку (кінець XVII-середина XIX). Охор. №1770; Воскресенської церкви (церкви-усипальниці К. Г.Розумовського (1799-1803 рр.)) з церковно-приходською школою (1897р.). Охор №883.Описано досвід успішної реалізації «Комплексної програми збереження пам’ятокДержавного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» і розвитку соціальноїта інженерно-транспортної інфраструктури с.м.т Батурина» за рахунок державно-приватногопартнерства в сфері фінансування реставраційних та будівельних робіт.
Keywords: архітектурно-культурний ландшафт історичного міста; реконструкція Батуринської цитаделі; реставрація палацу Кирила Розумовського; архітектори Чарльз Камерон; Антоніо Рінальді; Андрій Білогруд