Проєктні сценарії регенерації сакральних просторів (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
Сакральний простір є унікальним типом архітектурного середовища зісторичним (темпоральним), соціальним, культурним, семантичним, ритуально-функціональним, просторово-архітектурним, психоемоційним (перцептивний),меморіальним, ландшафтним, етичним аспектами, що організовують видиму і невидимубагатошарову систему. В процесі історичного розвитку такі простори вибудовувалипросторову структуру міста та функціонували як осередок соціально-просторових взаємодій,колективної памʼяті та самобутності.Сакральні території переживали складний шлях еволюції. Внаслідок культурних,політичних та суспільних змін відбулися трансформації та зміни функціональногопризначення, значні руйнування. Кожен історичний етап призводив до змін або втратисакральної функції створюючи нові семантичні та архітектурно- просторові нашарування.З огляду на сучасні виклики регенерація сакральних просторів вимагає зваженого підходу,який включає не тільки функціональної адаптації або реставрації, а потребує ретельногоаналізу історично- просторових нашарувань. Сценарний, варіативний та гнучкий підхідспрямований на інтеграцію нового призначення в сакральний простір без втрати йогодуховних та смислових змістів. Вибір проектної концепції сценарію аргументується рядомфакторів, які встановлять межі допустимого втручання в сакральне середовище. Залежно відтипів сакральних просторів, їх історичної еволюції, архітектурних і функціональнихтрансформацій, стану збереження, архітектурного та містобудівного потенціалу, виникаєпотреба у структуруванні підходів до їх регенерації. У дослідженні розглянута наступнатипологія проектних сценаріїв регенерації сакральних просторів: консерваційно-музейний,гібридний сакрально-громадський, адаптивно-культурний, ландшафтно-меморіальний.Підтвердження доцільністі проектних сценаріїв регенерації сакральних просторівпрогнозує сталий розвиток з урахуванням видимих і невидимих нашарувань архітектурногосередовища. Перспективи розвитку сценарного методу забезпечать передумови длястворення науково-обґрунтованих проектних рішень щодо відновлення сакральногопростору.
Keywords: архітектурна спадщина; сакральний простір; сценарії проектування