Формування інклюзивного міського середовища на засадах Універсального дизайну: теоретико-практичний досвід Норвегії (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз концепції універсальногодизайну як базового інструменту формування сучасного інклюзивного міського середовища.На основі вивчення передового досвіду Норвегії досліджено механізми трансформаціїтеоретичних принципів архітектурної безбар'єрності у практичні просторові рішення. Авторирозкривають сутність семи фундаментальних засад універсального проєктування,акцентуючи увагу на таких аспектах, як рівноправність у використанні, гнучкість,інтуїтивність та мінімізація фізичних зусиль.Досліджено низку знакових об'єктів, зокрема Оперний театр в Осло, площу Шандорфта ревіталізовані індустріальні комплекси, на прикладі яких продемонстровано реалізаціюпринципів «безшовного простору», мультимодальної навігації та когнітивної доступності.Особливу увагу приділено соціально-економічній ефективності універсального проєктуваннята його ролі у стимулюванні міської мобільності. У контексті актуальних викликів, щостоять перед Україною, обґрунтовано необхідність імплементації норвезьких стандартів«дизайну для всіх» у стратегії повоєнної відбудови.Автори доводять, що універсальний дизайн є не лише вимогою соціальноїсправедливості, а й дієвим інструментом підвищення капіталізації архітектурногосередовища та формування демократичного суспільства, де кожен громадянин наділенийрівними правами на комфортне та безпечне життя.
Keywords: універсальний дизайн; інклюзивне місто; архітектурна морфологія; міська мобільність; ревіталізація