Класифікація інструментарію штучного інтелекту в архітектурі. Інформаційно-алгоритмічний вимір (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті запропоновано інформаційно-алгоритмічний вимір класифікаціїархітектурних інструментів на основі штучного інтелекту, що демонструє, як ШІ-системи, атакож платформи та робочі процеси можна системно впорядкувати за двома параметрами:інформаційним виміром, що визначає типи й джерела даних, що використовуються тастворюються; й алгоритмічним виміром, що передбачає сімейства ШІ- та алгоритмічнихметодів. В інформаційному аспекті розрізняються геометричні та просторові дані,середовищні й експлуатаційні показники, програмно-нормативна інформація, потоки данихвід користувачів і сенсорів, а також знання вищого рівня про предметну область. Валгоритмічному аспекті охоплено правилові й параметричні підходи, еволюційнуоптимізацію, агент-орієнтовані моделі, класичне машинне навчання, глибинні нейроннімережі, генеративні моделі, навчання з підкріпленням і великі базові моделі.За допомогою матриці I–A-поєднань у статті здійснено відображення низки сучаснихінструментів і дослідницьких прототипів в архітектурі та урбаністиці, зокрема генеративнихплатформ, орієнтованих на показники сурогатних моделей, асистентів перевірки навідповідність нормам, імерсивних робочих процесів оцінювання, агентів для структурногопроєктування та міськорівневих GeoAI-систем. Аналіз показує не лише зони підвищеноїконцентрації прикладів, зокрема геометрично кероване генеративне проєктування та моделіпрогнозування експлуатаційної ефективності, а й малозаповнені сегменти класифікації. Доостанніх належать поєднання типу контекстно чутливого навчання з підкріпленням, щовраховує середовищні умови, а також генеративні конвеєри, здатні безпосередньоперетворювати програмні текстові описи на геометричні рішення. Підкреслюютьсяхарактерні компроміси між вимогами до даних, алгоритмічною складністю,інтерпретованістю та роллю людського контролю. Цей вимір може слугувати підґрунтям длядобору й комбінування інструментів у цифрових робочих процесах, проєктуваннянавчальних програм, що готують архітекторів до роботи з даними та алгоритмами, а такождля виявлення перспективних «прогалин» для подальших досліджень і розробок.
Keywords: класифікація; штучний інтелект в архітектурі; інформаційно- алгоритмічний вимір; проєктування; ШІ-інструментарій