Bim-орієнтований підхід до узгодженості проектної та Кошторисної документації у сучасному будівництві (Збірник «Наукові проблеми архітектури та містобудування» | ОДАБА, 2026)
У статті розглянуто проблему розсинхронізації проєктної та кошторисноїдокументації як одну з ключових причин перевитрат, порушення строків і зниженняпрозорості управління будівельними проєктами. Показано, що традиційні підходикошторисування, засновані на ручному або напівавтоматизованому визначенні обсягів робітза кресленнями, формують кошторис як автономний інформаційний продукт, слабкопов’язаний із проєктними даними, унаслідок чого зміни проєктних рішень потребуютьповторного перерахунку обсягів і вартості та супроводжуються накопиченням помилок.Обґрунтовано BIM орієнтований підхід із застосуванням 5D BIM, у межах якогогеометричні, кількісні й вартісні параметри інтегруються в єдиній інформаційній моделі тапідтримуються як керована версійована інформація. Розкрито роль процесів Quantity TakeOff і Bill of Quantities, де QTO забезпечує безперервне отримання кількісних показниківбезпосередньо з параметрів елементів моделі, а BOQ формує структурований документ длявартісних розрахунків і контрактної взаємодії. Показано, що модель як єдине джерелодостовірних даних дає змогу виконувати сценарне кошторисування, порівнюватиальтернативні технічні рішення на ранніх стадіях та оперативно оцінювати вплив змін набюджет. Визначено передумови ефективності 5D BIM для вітчизняної практики зурахуванням стандартизації інформаційних вимог, класифікації та управління змінамивідповідно до ISO 19650. Отримані висновки можуть бути використані для практичноговпровадження із застосуванням інструментів штучного інтелекту в системах BIMорієнтованого управління вартістю.
Keywords: інформаційне моделювання будівель; BIM; 5D BIM; управління вартістю будівництва; кошторисна документація; проєктна документація; QTO; BOQ; цифровізація будівництва; штучний інтелект